tiistai 23. helmikuuta 2010

Nähtävyyksiä Tel Avivin läheisyydessä


Vaikka Tel Avivilla onkin paljon tarjottavaa, joskus tekee tietysti mieli nähdä vähän muutakin kuin pelkkää kaupunkimaisemaa. Siksi olenkin koonnut tähän muutaman nähtävyyden joita voin suositella, korkeintaan 30 minuutin ajomatkan päässä Tel Avivista.

Caesarea
Caesarea, tai suomalaisittain Kesarea, sijaitsee noin 30 minuutin ajomatkan päässä Tel Avivista pohjoiseen. Kaupungin suurimmat nähtävyydet ovat roomalaisten aikoinaan rakentamat rakennukset, kuten suuri amfiteatteri (jossa pidetään kesäisin usein konsertteja) sekä suuri kivinen akvedukti (siis vesijohto).

Kaupunki perustettiin vuosien 25 ja 13 eaa. välillä. Kaupungin perustajana pidetään keisari Herodesta. Kaupungissa on myös kansallispuisto ja hieno hiekkaranta, jotka ovat turistien suosiossa.

Latrun
Latrun sijaitsee Juudean vuorissa noin 30 minuutin ajomatkan päästa Tel Avivista itään. Latrunissa on sekä luostari että linnake, jotka ovat molemmat erittäin vanhoja.
Latrunin lähellä on myös Mini Israel puisto, jossa voit nähdä pienoismalleja Israelin historiallisista rakennuksista.

Palmachim
Palmachim-ranta on luultavasti Israelin paras ja hienoin hiekkaranta. Sijaitsee noin 25 minuutin ajomatkan päässä Tel Avivista etelään.

torstai 4. helmikuuta 2010

Ravintolasuosituksia Tel Avivissa

Kun saavun turistina uuteen kaupunkiin minusta on aina vaikea löytää tietoa hyvistä ravintoloista. Ajattelinkin siksi kirjoittaa omat suositukseni tähän jotta Tel Aviviin matkaavat ainakin saavat masunsa täyteen!

Aasialaiset ravintolat
Giraffe Noodle Bar
48 Ibn Gvirol, Tel Aviv

Giraffe Noodle Bar on aasialainen ravintola jossa tarjotaan nuudeleita eri mausteiden ja lisien kanssa. Voit muun muassa kokeilla nuudeleita kananlihan kanssa, kurkkunuudeleita ja sashimi nuudeleita. Ravintola on avoinna kl. 12-01 ja on suhteellisen edullinen. Annokset ovat myös suuria.
Goocha
14 Ibn Gvirol, Tel Aviv

Goocha on yksi Tel Avivin suosituimmista ravintoloista, ja näitä ravintoloita löytyykin siksi Tel Avivista kaksi, toinen ravintola sijaitsee Dizengoff kadulla.

Goochassa tarjoillaan kalaruokia ja muita meren herkkuja. Varsinkin fish and chips ja ravintolan rapuannokset ovat kokeilemisen arvoisia. Ravintolan hinnat ovat keskiluokkaa mutta palvelu on erinomaista. Ravintola on avoinna kl. 12-01.
Japanika
128 Dizengoff
Japanika on pieni mutta erittäin suosittu sushiravintola, jossa hinnat ovat kohdallaan.
Moon
58 Bograshov

Moon on erittäin korkealaatuinen sushiravintola, joka on Tel Avivin eliitin suosiossa. Hinnat eivät kuitenkaan ole kovinkaan edulliset, päinvastoin, joten turisti ei varmastikaan pysty syömään Moonissa joka päivä matkallaan. Jos vietät esim. merkkipäivää matkallasi Moon sopii sen sijaan tähän tarkoitukseen erinomaisesti, kaikki Moonissa, ruoasta palveluun ja sisustukseen on nimittäin huippuluokkaa.

Ravintola on avoinna 19-24.

The Red Chinese
326 Dizengoff, Tel Aviv

The Red Chinese on Israelin kuuluisin kiinalainen ravintola, jonka alkuperäisesta kokista ja omistajasta tuli sittemmin Israelissa julkkis, koska hän toi aasialaisen ruokakulttuurin Israeliin.

Ravintolassa syökin siksi moni muu israelilainen julkkis ja ravintolan seiniltä löytyykin siksi valokuvia esim. Israelin presidentti Shimon Peresistä ja muista ravintolan julkkisasiakkaista.

Ravintola on kohtuuhintainen mutta annokset eivät ole kovinkaan suuria. Varsinkin ravintolan Pekingin ankkaa suositellaan.

Tandoori
2 Zamenhoff, Tel Aviv

Tandoori on intialainen ravintola Tel Avivin keskustassa joka on kuuluisa muun muassa Mulligatawny sopastaan. Ravintolassa on usein mahdollista syödä buffettiateria joka on sekä mielenkiintoinen että täyttävä. Ravintola on kohtuuhintainen.

Kalaravintolat

Barbounia
163 Ben Yehuda, Tel Aviv

Barbounia on ravintola joka sijaitsee keskellä Ben Yehuda katua, joka on yksi Tel Avivin pääkaduista. Ravintola ei ulkoapäin näytä kovinkaan erikoiselta mutta tästä huolimatta ravintola on ehdottomasti vierailun arvoinen. Barbounian ruoka on nimittäin erittäin maukasta, varsinkin eri katkarapuruoat kuten katkaravut valkosipulikastikkeessa. Ravintola on kohtuuhintainen ja juuri hintojensa ja hyvän ruokansa vuoksi erittäin suosittu.

Manta Ray
Alma Beach, Tel Aviv

Manta Ray on luksusravintola aivan meren rannalla, kirjaimellisesti! Ravintolassa syödessä voit nähdä meren melkein joka pöydästä, ja sisustus on todella kaunis. Manta Ray on kuitenkin kallis ravintola, joten kovin usein täällä ei varmasti tule turistilla käytyä, mutta ravintolassa on mahdollisuus tilata myös pieniä annoksia eri alkuruoista jotka ovat kohtuuhintaisia ja erittäin maukkaita.

Foreline
10 Frischman

Foreline on kalaravintola jonka sisustus sopii erittäin hyvin ravintolan ruokaan. Ravintolasta löytyy nimittäin useampi todella kaunis akvario ja kaloja näkyy myös muilla tavoin paljon sisustuksessa. Ravintolan ruoka on erittäin maukasta, ja jos et pidä meren herkuista voit syödä Forelinessa myös lihaa. Ravintola ei ole halpa, mutta ei myöskään erittäin kallis ja on käymisen arvoinen varsinkin jos pidät kaloista tai muista merestä löytyvistä anneista.

Ranskalaiset ravintolat

Brasserie
70 Ibn Gvirol

Brasserie on erittäin suosittu ravintola Tel Avivin keskusaukion Kikar Rabinin vierellä. Ravintolan ruoka on erittäin hyvää mutta annokset ovat ranskalaiseen tapaan aika pieniä. Tämän huomioonottaen ravintola on suhteellisen kallis mutta monet Tel Avivin asukkaista käyvät kuitenkin ravintolassa säännöllisesti koska pitävät ruoasta niin paljon. Jos et pidä ranskalaisesta ruoasta, ravintolasta saattaa olla vaikea löytää jotain muuta syötävää. Jälkiruoat ovat kuitenkin huippuluokkaa ravintolassa, ja niitä sinun on ehdottomasti kokeiltava jos käyt täälllä.

Chloelys
16 Aba Hillel, Ramat Gan

Chloelys on monien mielestä Israelin paras ravintola, ja sijaitsee noin viiden minutin matkan päässä Tel Avivin keskustasta, Ramat Ganissa. Sekä palvelu että ruoka ovat maailman huippuluokkaa mutta ravintola on suhteellisen kallis. Avoinna 12-24.
Coffee Bar
1 Yad Harutzim
Coffee Bar ei nimestään huolimatta ole kahvipaikka vaan erittäin korkealaatuinen ravintola, joka on erittäin suosittu joten pöydän varaaminen on suositeltavaa.

Varsinkin viinit ja jälkiruoat ovat todella korkealaatuisia Coffee Barissa ja ruokien hinnat vaihtelevat, osa ruoista ovat edullisia, kun taas tietyt ravintolan erikoisuudet ovat jopa hieman korkeahintaisia.

Italialaiset ravintolat

Amore Mio
100 Ibn Gvirol, Tel Aviv

Amore Mion sisustus ja ruokalista näyttävät ensisilmäyksellä hieman yksinkertaisilta, mutta tämä ei mitenkään tarkoita että ruoka ja palvelu eivät olisi hyviä Amore Miossa. Ruoka on nimittäin todella hyvää, halpaa ja täyttävää ja siksi Amore Mio on yksi ravintoloista joissa pizzan ja pastan ystävien on yksinkertaisesti käytävä Israelin vierailullaan. Avoinna 12-01.

Rustico
15 Rotschild Boulevard, Tel Aviv

Rustico on oma suosikkiravintolani Tel Avivissa. Varsinkin ravintolan pasta-ateriat ovat todella maukkaita ja halpoja. Myös jälkiruokia kannattaa kokeilla!
Rustico-ravintoloita on Tel Avivissa kaksi, toinen niistä sijaitsee Basel-aukiolla.

Tony Vespa
267 Dizengoff

Tony Vespa pizzerioita on Tel Avivissa useampia, mutta Dizengoff-kadulla sijaitseva ravintola on kaikkein suosituin. Pizza on todella hyvää mutta istumapaikkoja ei ravintolassa ole yleensä tarpeeksi, joten voi olla niin että joudut ottamaan pizzan mukaasi.

Juutalaiset ravintolat

Batia
197 Dizengoff, Tel Aviv

Perinteistä itä-eurooppalaista ruokaa hyvään hintaan. Kokeile gefilte fish- kishke- tai liha-aterioita.

Olga
110 Jabotinsky

Yksinkertaisesti sisustettu suosittu ravintola jonne monet Tel Avivin asukkaat tulevat syömään kahvilan unkarilaista Gulash-soppaa, joka on huhujen mukaan kaikkein parhainta koko Israelissa juuri täällä.

Amerikkalainen ravintola

Moses
35 Rotschild Boulevard
Todella hauskalla tavalla sisustettu ravintola jonka erikoisuus on hampurilaiset. Ruokalistalta löytyy toki myös muutakin, kuten meksikolaista ruokaa, maukkaita ja makeita amerikkalaisia jälkiruokia ja paljon muuta. Kohtuuhintainen.