sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Lisää Flickr-kuvia Tel Avivista



Kuvat ovat Galit Rozenbaumin ottamia.

maanantai 18. tammikuuta 2010

Paikallinen erikoisuus: Hedelmämehut



Tel Avivissa tai Israelissa muutenkin käydessäsi tulet näkemään että todella monet paikat myyvät tuoreita hedelmämehuja, jotka puristetaan asiakkaan odottaessa. Voit itse sekoittaa oman mehusi (oma suosikkini on tällä hetkellä mansikka/appelsiini-mehu) tai pyytää myyjältä suosituksia.

Israelin hedelmät ovat todella maukkaita joten nämä mehut ovat todella kiva tapa vilvoitella Tel Avivin kuumuudessa.

(kuva on Netta Govin ottama)

sunnuntai 17. tammikuuta 2010

perjantai 15. tammikuuta 2010

keskiviikko 13. tammikuuta 2010

Iso appelsiini


Tel Avivia verrataan usein New Yorkiin, ja kaupunkia kutsutaankin joskus pieneksi omenaksi koska kaupungin sanotaan olevan pienempi versio Isosta Omenasta. Tel Avivin asukkaat itse kutsuvat kuitenkin kaupunkia nimellä iso appelsiini koska heidän mielestään Tel Aviv muistuttaa kylläkin New Yorkia, mutta kaupungilla on myös omat, hieman eksoottisemmat, erikoispiirteensä.

Kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla, mikä tietysti vaikuttaa kaupungin asukkaisiin, heidän ruokavalioonsa ja pukeutumiseensa monilla tavoin. Myös kaupungin ja ympäristön historia on vanhempi ja monimutkaisempi kuin New Yorkin.

Molempia kaupunkeja yhdistää kuitenkin se seikka että ne eivät koskaan nuku. Tel Avivissa tapahtuu aina jotain, ja yökerhot ja baarit ovat avoinna vuorokauden ympäri. Myös monet ravintolat ovat avoinna myöhään, ja kaupungissa on monta vuorokauden ympäri avoinna olevaa kauppaa ja kioskia.

sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Maccabi Tel Aviv


Maccabi Tel Aviv on Israelin menestyksekkäin urheiluseura. Maccabi Tel Aviv on sekä jalkapallojoukkueen että koripallojoukkueen nimi, mutta koripallojoukkue on tähän mennessä menestynyt kansainvälisesti paremmin kuin jalkapallojoukkue.
Joukkue voitti muun muassa 23 peräkkäistä Israelin mestaruutta vuosina 1970-1992 sekä Euroopan mestaruuden vuosina 2001, 2004 ja 2005.

Joukueen kotiareena on Nokia Arena, entinen Yad Eliahu Arena osoitteessa 51 Yigal Alon etelä-Tel Avivissa. Maccabi Tel Aviv perustettiin jo vuonna 1932.

Muun muassa Omri Casspi, ensimmäinen israelilainen NBA-pelaaja, on pelannut Maccabi Tel Avivissa.

Israelin valuutta

Israelissa käytetään valuuttaa nimeltä New Israeli Shekel. Valuutan nimi voidaan joko lyhentää NIS:iksi tai ILS:iksi.
Yksi Israelin shekeli koostuu sadasta agorasta.

Israelin uusi shekeli otettiin käyttöön 1/1 1986. Shekeleitä ei kuitenkaan valmisteta Israelissa, vaan Etelä-Koreassa. Itse Israelissa ei valmisteta ollenkaan rahaa.

Israelin kolikot ovat seuraavan arvoisia:
10 agoraa (pronssin värinen)
50 agoraa (tai 1/2 shekeliä - pronssin värinen)
1 shekeli (hopeinen)
2 shekeliä (hopeinen)
5 shekeliä (hopeinen)
10 shekeliä (hopeinen reuna ja sisus pronssista)

Israelin setelit ovat seuraavan arvoisia:
20 (Moshe Sharetin kuva)
50 (Shmuel Yosef Agnonin kuva)
100 (Yitzhak Ben-Zvin kuva)
200 (Zalman Shazarin kuva)

lauantai 9. tammikuuta 2010

Rabin-aukio


Rabin-aukio nimettiin Israelin entisen pääministerin Yitzak Rabinin mukaan hänen murhansa jälkeen, joka tapahtui juuri Rabin-aukion vieressä vuonna 1995.
Ennen Rabinin murhaa aukion nimi oli Israelin kuninkaitten aukio.

Aukio rakennettiin vuonna 1964 ja se sijaitsee Tel Avivin kaupungintalon edessä. Aukiolla on myös muistomerkki toisen maailmansodan juutalaisvainojen uhreille.

Aukiolla pidetään usein konsertteja ja muita tapahtumia. Se on myös tunnettu siitä että siellä pidetään usein eri mielenosoituksia eri asiota vastaan tai niiden puolesta.

Israelin itsenäisyyspäivänä aukiolle tuodaan armeijan autoja ja muita kulkuneuvoja esittelyyn. Kulkuneuvot saattavat olla joko vanhoja tai uusia, joka vuoden näyttelystä riippuen.

torstai 7. tammikuuta 2010

Carmel-markkina


Shuk ha Carmel on Tel Avivin markkinakatu, jolla myydään sekä ruokaa, hedelmiä, mausteita, vaatteita, makeisia, kenkiä, konttoritarvikkeita että paljon, paljon muuta.

Hinnat ovat yleensä edullisia, mutta varaudu siihen että myyjät saattavat pyytää turisteilta ylihintoja, joten tinkiminen on kohdallaan. Monet myyjät ovat kuitenkin rehellisiä ja eivät pyydä turisteilta enemmän rahaa kuin muilta, joten ole valppaana, mutta älä kuitenkaan epämiellyttävä. Jos et ole varma siitä onko hinta kohdallaan vai ei, yritä nähdä mitä muut maksavat samasta tuotteesta, tai samankaltaisista tuotteista.

Myyjät ovat Shuk ha Carmelissa yleensä äänekkäitä mutta mukavia. Varaudu kuitenkin siihen että markkina on suhteellisen ruuhkainen varsinkin perjantaisin.

Jos haluat kokea israelilaista elämää ja tavata israelilaisia ihmisiä Carmel-markkina on todella mielenkiintoinen ja vierailun arvoinen katu.

tiistai 5. tammikuuta 2010

Valkoinen kaupunki


Tel Avivia kutsutaan myös nimellä valkoinen kaupunki koska siellä on paljon vanhoja ja pääosittain valkoisia Bauhaus-taloja.

Vuonna 2003 UNESCO nimesi Tel Avivin ja sen valkoiset Bauhaus-talot maailmanperintökohteeksi, ja viime vuosina näistä taloista onkin siksi alettu huolehtimaan entistäkin paremmin.

Tel Avivissa käydessä arkkitehtuurin ystävät voivat joko katsella näitä taloja itse, niitä löytyy nimittäin eri puolilta kaupunkia. Toinen vaihtoehto on ottaa osaa erityisiin retkiin joita järjestetään melkein joka päivä joissa kokenut opas kertoo eri rakennuksista.

Jokainen Tel Avivissa käyvä tulee kuitenkin varmasti huomaamaan nämä erikoiset ja kauniit talot. Eniten Bauhaus-taloja löytyy kaduilta Rotschild Boulevard, Dizengoff, Bialik ja Mazeh.

Nähtävyydet: Jemeniläinen viinitarha

Tel Avivissa on jemeniläisten maahanmuuttajien perustama kortteli, jota kutsutaan nimellä Jemeniläinen viinitarha (hepreaksi Kerem ha Teimanim, englanniksi The Yemenite Wineyard).

Kortteli koostuu kapeista kaduista ja todella kuvauksellisista pienistä taloista ja sijaitsee Ha Carmel-markkinan vieressä. Jemeniläisessä korttelissa käydessä maukkaan ja perinteisen ruoan kokeileminen on suositeltavaa. Jemeniläisessä korttelissa on monta suosittua jemeniläistä ravintolaa.

Jemeniläinen kortteli on kooltaan pieni, joten eksymisen vaaraa ei siellä turistillakaan ole.

Tel Avivin rannat


Tel Aviv sijaitsee meren rannalla joten kaupungissa ja kaupungin läheisyydessä on useampi hiekkaranta. Suosituimmat uimarannat sijaitsevat kaupungin keskustan läheisyydessä.

Muun muassa Gordon Beach, Frischman Beach, Nordau Beach, Hilton Beach ja Alma Beach ovat erittäin suosittuja Tel Avivin asukkaiden ja siellä vierailevien turistien keskuudessa.

Jos haluat yhdistää sekä kaupunkimatkailun että rantaloman Tel Aviv on siksi hyvä valinta, useimmat kaupungin hotelleista sijaitsevat kävelymatkan päässä rannasta ja monet sijaitsevat jopa ihan meren rannalla! Tel Avivin rannoilta löytyy myös monia ravintoloita, kuten yksi Israelin kuuluisimmista ravintoloista, Manta Ray, joka sijaitsee Alma Beach-rannalla.

Oma suosikkini Tel Avivin rannoista on Frischman Beach, mutta käyn usein myös rannoilla jotka sijaitsevat hieman (noin kymmenen minuutin ajomatkan pääässä) Tel Avivin keskustasta, koska siellä on vähemmän ihmisiä. Varsinkin Tel Avivista pohjoiseen ajettaessa löytyy helposti moni upea, mutta hieman tuntemattomampi hiekkaranta.

maanantai 4. tammikuuta 2010

Nähtävyydet: Neve Tzedek


Neve Tzedek on erittäin kuvauksellinen ja kaunis kaupunginosa etelä-Tel Avivissa. Alue on mielenkiintoinen koska se näyttää pikkukaupungilta mutta sijaitsee keskellä suurkaupunkia, ja on osittain pilvenpiirtäjien varjossa.

Neve Tzedek oli ensimmäinen kaupunginosa joka rakennettiin uuteen Tel Aviviin vuonna 1887. Kaupunki levisi sen jälkeen joka suuntaan, mutta eniten pohjoiseen. Monet kuuluisat israelilaiset ovat aikoinaan asuneet Neve Tzedekissä, muun muassa Nobelin kirjallisuuden palkinnon saanut Agnon.

Itse Neve Tzedekissä on useita nähtävyyksiä, muun muassa talo nimeltä Rokach House, joka oli yksi kaikkein ensimmäisistä taloista jotka rakennettiin Tel Aviviin ja Neve Tzedekiin 1880-luvulla.

Myös Susanne Dellalin tanssi- ja taidemuseo sijaitsee Neve Tzedekissä, ja tämä museo ei ainoastaan ole mielenkiintoinen, se on myös yksi kaikkein kauneimmista taloista koko Tel Avivissa.

Alueella on myös useita kauppoja, kahviloita ja taidegallerioita.

sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Jaffa


Jaffa tai hepreaksi Yafo on yksi maailman vanhimmista kaupungeista ja luultavasti maailman vanhin merenkulkukaupunki. Jaffa kuuluu vuodesta 1950 lähtien suurkuntaan Tel Aviv-Yafo ja on yksi suosituimmista turistikohteista Tel Avivin läheisyydessä.

Jaffassa varsinkin kuuluisa kirpputori (hepreaksi Shuk ha Pishpeshim) on turistien suosiossa ja Jaffassa on myös iso markkina jossa voi ostaa uusiakin vaatteita, koriste-esineitä ja muuta rihkamaa halvalla.

Suurin osa Jaffan asukkaista ovat arabeja, Jaffassa asuu paljon sekä kristittyjä arabeja että muslimeja. Viime vuosina yhä useammat israelilaiset juutalaiset ovat kuitenkin myös muuttaneet Jaffaan ja kaupunkia näytetään siksi usein hyvänä esimerkkinä eri uskontojen välisestä yhteiselosta Lähi-idässä.

Jaffassa käydessä turistilla on hyvät mahdollisuudet kokeilla aitoa perinteistä Lähi-idän ruokaa. Muun muassa shakshukaa, hummusta ja eri perinteisiä leivoksia ja makeisia myydään useissa paikoissa eri puolilla Jaffaa.

Päiväsaikaan Jaffa on turvallinen paikka turisteille, varsinkin turistien suosimilla alueilla, mutta iltaisin on oltava varovainen jos eksyt kauas turistipaikoista.

Jaffassa on myös useita erittäin hyviä kalaravintoloita ja monet Tel Avivin asukkaista käyvätkin säännöllisesti Jaffassa ainostaan ruokaa varten.

Kaupungin taidemuseot ovat myös erittäin suosittuja. Jos haluat ostaa paikallisia taideteoksia Jaffa on paras ostopaikka tätä varten, eri taidegallerioita on useita ja ne ovat huomattavasti Tel Avivin keskustan taidemuseoita halvempia.

Nähtävyydet: Ben Gurion House


Ben Gurion House on toisen kuuluisan israelilaisen entinen koti, nimittäin Israelin ensimmäisen pääministerin David Ben Gurionin koti ja työpaikka Tel Avivissa. Ben Gurionin pääasiallinen koti sijaitsi nimittäin etelä_Israelissa, Sde Bokerissa, mutta koska Ben Gurion  oli Israelin pääministeri hänen oli usein oltava maan keskiosassa, ja siksi hänellä oli myös koti Tel Avivissa.

Ben Gurionin entinen koti on osittain alkuperäisessä kunnossa, ja osittain muutettu museota varten. Mielenkiintoisinta Ben Gurion House museossa on kaikki Ben Gurionin kirjat, jotka ovat vielä esitteillä museossa. Hänellä oli nimittäin yli 20 000 kirjaa, monilla eri kielillä ja hän opetteli myös useita kieliä ainoastaan voidakseen lukea tiettyjä kirjoja alkuperäiskielellä.

Sisäänpääsy Ben Gurion Houseen on ilmainen ja talo sijaitsee Ben Gurion Boulevardilla.

lauantai 2. tammikuuta 2010

Nähtävyydet: Bialik House


Bialik House on Israelin kansallisrunoilijan Haim Nachman Bialikin koti, joka sijaitsee osoitteessa 22 Bialik Street. Talo toimii nyt museona jossa muun muassa kaikki Bialikin kirjoittamat kirjat ovat esitteillä. Näitä kirjoja oli nimittäin jopa 94 kappaletta!

Kirjojen lisäksi myös muita Bialikin tuotoksia kuten hänen taideteoksiaan, artikkeleitaan ja kirjeitään voi katsella museossa.

Taloa ei ole muutettu Bialikin kuoleman jälkeen, ja siksi museo antaa hyvän kuvan Bialikin kodin lisäksi myös asuntojen tyylistä Israelissa 1920 luvulla.

Yleistä tietoa Tel Avivista


Tel Aviv on Välimeren rannalla, Israelissa sijaitseva suurkaupunki. Kaupungin vieressä sijaitsee useampi muu pienempi kaupunki, ja näitä kaupunkeja kutsutaan yhdessä Tel Avivin kanssa Tel Avivin suurkaupunkialueeksi.

Itse Tel Avivissa asuu noin 400 000 ihmistä, koko suurkaupunkialueella asuu noin 3.1 miljoonaa ihmistä.

Tel Aviv on Israelin toiseksi suurin kaupunki, ja Israelin kulttuurin, teollisuuden, kaupankäynnin ja talouden keskus.